70-årsfest på Donostia

Skaldjursvelouté på rad.
Skaldjursvelouté på rad. (Foto: Donostia)

Fredagen den 12 december firade Donostia Krister som fyllde 70 år, med en meny av åtta olika pintxos plus tårta på slutet, och födelsedagsbarnet kunde inte ha varit nöjdare.

Som traditionen bjuder börjades sittningen med urpintxon Gilda, och värdinnan Helena fick än en gång berätta historien bakom, vilket hon gjorde med den äran samtidigt som hon serverade gästerna drycker.

Lackar mot jul

Då det lackade mot jul blev pintxo nummer två en av Donostias egenkomponerade munsbitar, Jamón de Navidad, det vill säga julskinka med lågtempat ägg på en bädd av pepparrotsmajonnäs. Denna gång uppiffad med skinksnö, en ny uppfinning.

Julskinka med skinksnö.
Julskinka med skinksnö. (Foto: Donostia)

“Bra kombination av konsistens och smak”, menade Kristers gäster med familj. “Pepparotsmajonnäsen i kombination med skinkan är en hit, så även ägget.”

Velouté

Sedan följde en gratinerad timbal med skaldjursvelouté, vilken några tyckte var svår att äta.

Frasiga ägg med ingefära och chili, serverad med syrade morötter med en sojamajonnäs, blev fjärde rätten.

“Konsistensen och smak med chili-kicken funkar mycket bra”, menade besökarna.

Frasigt ägg med syrad morot.
Frasigt ägg med syrad morot. (Foto: Donostia)

Lättgravad röding på en bädd av ramslöksmajonnäs kom därefter, för dagen serverad med rostat fiskskinn.

Sjätte pintxon som serverades var en kyckling- och kantarellkrokett, med en klick majonnäs och genomborrad av en pinne, så att det vekligen framgår att det är en pintxo.

Tosta de Boquerones

Kvällens andra varma rätt efter timbalen blev ankbröst med biff- och grönsakssås, garnerad med persilja och pata negra-korn.

Sittningen avslutades med Tosta de Boquerones, kvällens tour de force. Sardeller på ett lager olivoljemajonnäs, med en tomat- och kaprisröra toppad med forellrom.

“Visuellt den mest tilltalande rätten under kvällen”, sade gästerna. “Krispighet i brödet, syran i smaken var mycket bra.”

 

Lämna en kommentar