Är smörrebröd pintxos?

Klassiska smörrebröd.
Klassiska smörrebröd.
(Foto: Jonas Nordström)

Pintxos är som bekant ingredienser som man stuckit en pinne eller litet grillspett igenom, antingen på en brödskiva eller utan. Smörrebröd, Danmarks nationalrätt, påminner mycket om en pintxo. På en tunn skiva grovt rågbröd lägger man, ofta mycket, av de matiga ingredienserna.

Pintxos äts både på landsbygden och i städerna, man står eller sitter och äter dem i barer eller tavernor tillsammans med ett glas av det vita vinet txakoli, en cava eller en kall öl medan man umgås med familj och vänner. Pintxos är ett sätt att umgås med sina vänner och man går ofta från ett ställe till ett nästa. 

Lika klassiska pintxos.
Lika klassiska pintxos. (Foto: Krista)

Smörrebrödet å andra sidan kom till av behovet att äta utanför hemmet, då herdar och lantbrukare var tvungna att vara ute på ägorna under långa perioder.

Känd över världen

I Köpenhamn slogs det upp smörrebrödrestauranger, och vinhandlaren och restauratören Oscar Davidsen var den som gjorde rätten känd internationellt, Festvarianten utvecklades på 1880-talet och är det enda ur det danska köket som spritts över världen.

Några smörrebröd har blivit klassiker med egna namn, bland annat Sol over Gudhjem (rågbröd, rökt sill,gräslök eller lök samt en rå äggula), Dyrlægens natmad (rågbröd, leverpastej, saltrulle, lökringar och sås) samt Stjerneskud (franskbröd, sallad, tomatskivor, en stekt panerad rödspättafilé, eventuellt pocherat ägg, samt räkor och kaviar).

Två nationalrätter

Är då smörrebröd pintxos? Det rör sig i båda fallen om ingredienser som serveras på en brödskiva med ganska rustika råvaror och tillagning. Men bägge två har tydliga rötter i respektive lands kultur- och mathistoria, och det gör att skillnaderna är större än likheterna. Båda ländernas nationalrätter blev de, och det är inte fy skam i alla fall!

 

Lämna en kommentar