Äta pintxos i Barcelona

Om man vill ha den bästa pintxosupplevelsen i världen åker man förstås till San Sebastián, men mer realistiskt för de flesta svenskar är att passa på under en Barcelonaresa. Barcelona är på många sätt en kosmopolitisk storstad och man importerar gärna kulinariska traditioner från alla länder. Självklart har man även tagit till sig influenserna från sina baskiska grannar, och det är ingen brist på pintxosbarer i staden, även om den generella standarden inte är lika hög som i San Sebastián.

Irati serverar pintxos i Barcelona.
Irati serverar pintxos i Barcelona. (Foto: Jun Seita)

Många besökare till Barcelona kommer faktiskt hit i stor utsträckning för maten. De som förr reste till El Bulli hade Barcelona som bas, och exempelvis ligger idag deras andliga efterföljare 41 Grados inne i stan tillsammans med ”bakfickan” Tickets. Om man inte gillar molekylär gastronomi så finns det fantastiska fiskrestauranger, och på senare tid så har kockar skolade i det moderna spanska köket börjat ta sig an traditionella katalanska rätter och uppdatera dem för moderna smaklökar, med strålande resultat. Internationella restauranger av högsta klass finns det också, även om svenska köttbullar saknas.

Barcelonas pintxos har kanske inte fått det uppsving i lekfullhet och kvalitet som vi sett i San Sebastián, men i stället gör de riktigt bra och prisvärda varianter, tryggt baserade på de baskiska traditionerna, ibland med en katalansk touch. Vad sägs om en restaurang med bra pintxos för 1 euro per styck? Eller ett ställe som är specialiserade på efterrättspintxos? Om du promenerar i Barcelona hittar du faktiskt pintxosbarer i de flesta kvarter, men de ligger inte alls lika tätt som i San Sebastián, så här är en bra guide som kan styra dig rätt i dina promenader…

Blai Tonight skojar till det med efterrätten.
Blai Tonight skojar till det med efterrätten. (Foto: Donostia)

Irati Carrer del Cardenal Casañas, 17. Tunnelbana: Liceu

Om det är någon pintxosbar man snubblar över som turist så är det Irati, eftersom den ligger mellan Ramblan och Basilica Santa Maria, mitt i turistkvarteren. Trots det är Irati ingen turistfälla, utan de har mycket bra pintxos. Vi uppskattar mest de korv- och skinkbaserade, men det mesta är gott, och atmosfären är både lyxig och gemytlig på en gång.

Samma företag driver även Euskal Etxea på Plaçeta Montcada 1 och Sagardi på Plaça de Pau Vila 3, och de får också bra recensioner.

Taktika Berri Carrer de València, 169. Tunnelbana: Hospital Clinic

Den här restaurangen drivs av en familj från San Sebastián, och det märks: pintxosarna här är ofta mer traditionella än på andra ställen. Vill du ha en bra pintxo med lutfiskomelett eller blodkorv i Barcelona (och tro oss: det vill du, även om det låter konstigt) så är det hit du ska gå.

Blai Tonight Carrer de Blai, 23. Tunnelbana: Paral·lel eller Poble Sec

Eftermiddagsstämning på Quimet & Quimet.
Quimet & Quimet är litet och gemytligt. (Foto: Donostia)

Det är inte helt ovanligt med pintxosbarer i Baskien som har pintxos för 1 euro, men det är inte vanligt i Barcelona, och speciellt inte med så god mat som här. Det är kanske inget som står ut på menyn, men allt smakar gott, de har både txakoli och asturisk cider (se Vad dricker man till pintxos?), och de kör med “räkna-pinnarna-och-betala” till skillnad från de flesta ställen i Barcelona. I turistområdena i city är det tyvärr för mycket springnotor för att det traditionella systemet ska fungera, men på Blai Tonight är det nästan bara Barcelonabor som äter.

Quimet & Quimet Poeta Cabanyes 25. Tunnelbana: Paral·lel

Alldeles runt hörnet från Blai Tonight så ligger Barcelonas främsta förespråkare för en speciell sorts pintxos: inläggningarna. I stället för att använda alla sorters ingredienser så är basen i en rätt alltid en inlagd råvara, oftast en egen inläggning, eller någon exklusiv färdig (en konservburk med inlagd tonfisk kan kosta över 100 kronor i Spanien). Det kan vara sparris, tonfisk, boquerones eller andra grönsaker och proteiner, och på Quimet kan man sina inläggningar! Och när du tycker att det blir för enahanda med inläggningar så har de ett urval andra pintxos också – missa till exempel inte den med anklever. Och vinutbudet… Quimet är en gammal vinbutik och det märks!

Ingredienser från Quimet & Quimet.
Quimet & Quimet specialiserar sig på inläggningar.
(Foto: Donostia)

Maitea Carrer de Casanova, 157. Tunnelbana: Hospital Clinic

Om man ska vara helt ärlig så är en renlärig “ir de pintxos”-runda inte så mycket för godisgrisen i oss, men här råder de bot på det. Så varför inte låta Maitea vara sista stoppet på din pintxosrunda då de bara serverar efterrättsvarianten? Det ligger en bit från tunnelbanan, men du kan göra plats för några extra sötsaker på promenaden dit!

Enrique Tomas Flera ställen i Barcelona

Gillar du den spanska skinkan jamón ibérico? Om inte så har du aldrig smakat den; den är långt bättre än sin italienska kusin från Parma, eller den enklare spanska serranon. Skinka är inte en pintxo förstås, men en schysst bellota från Extremadura, eller nån annan skinkvariant får man helt enkelt inte missa. Och med en brödskiva så är det väl en pintxo? 😛

Enrique Tomas är den spanska skinkans McDonalds i Barcelona och är ett utmärkt sätt att prova skinka eller ta sig en lunch. Men ska du köpa med dig en skinka hem gör du det mycket billigare i nån av de lokala saluhallarna (inte Boquerian på ramblan, de har turistpriser).

Lämna en kommentar