Äta pintxos i San Sebastián

Staden San Sebastián – eller Donostia som baskerna själva säger – är pintxosälskarnas Mecka. Hit kan du ställa din pilgrimsfärd för att nå sanningen om livet med magen full av god mat. Staden är nämligen översållad med pintxosbarer. Eller egentligen kanske det är så att alla barer serverar pintxos. Så du behöver bara gå ner till kvartersbaren till frukost så serverar de “rollos” med något pålägg och en tandpetare i. Pintxoskulturen har så att säga sipprat ur stadens alla vener och finns där som en självklar del av blodomloppet.

San Sebastián har en lång mathistoria. Idag anses staden vara världens mathuvudstad nummer ett med sina oslagbara 13 Michelinbeströdda restauranger i en stad av Västerås storlek. Ingen vet riktigt varför det har slumpat sig så, men en viktig bidragande orsak är naturligtvis att detta är hemstaden för Juan Mari Arzak, fader till det Nya spanska köket och föregångare till matkonstnärer som Ferran Adrià, Juan Roca, Andoni och Berasategui.

Peter och Mona Lisa på SiriMiri.
Peter och Mona Lisa på SiriMiri. (Foto: Donostia)

Det är också en gudomligt vacker stad, med sin närhet till havet, vindlande gränder och touch av la belle époque. Den fantastiska stranden La Concha kröner staden som en vacker och helt oemotståndlig kronjuvel.

Under vår resa till San Sebastián fick vi inte dålig mat en enda gång, så om du inte vill behöver du inte vara så omsorgsfull när du väljer ställe. Dyk in någonstans bara, och ta en öl och en pintxo och gå sedan vidare till nästa ställe, och sedan till nästa … Du kommer antagligen inte att bli besviken någonstans. Men om du är ute efter det lilla extra kan du planera lite och tillbringa en kväll på stadens barer som blir en minivärld av fantastisk gastronomi. Efter en stund kommer du att inse att pintxos egentligen bara har namnet gemensamt. En seriös pintxosrunda innebär att du får prova anklever med äppelmarmelad, bredbar paprikakorv med vaktelägg, torskkind i äggsås, hamburgare av minibläckfisk, räksnittar, blodkorven morcilla, getost med tomatmarmelad, sardeller på färskost med hallonsylt samt ostrontarteletter. Här får du några förslag på bra pintxosbarer i Donostia-San Sebastián.

Atari Gastroteka Calle Mayor 18

Atari Gastroteka ligger precis i hjärtat av San Sebastiáns gamla kvarter. Lokalen är utformad mer som en restaurang än som en bar, med gott om riktiga bord och stolar. Men när du tittar på bardisken blir det uppenbart att detta också är en genuin pintxosbar. Bardisken fullkomligt dignar av pintxosfat som byts ut löpande – den ena läckerheten efter den andra. De har dessutom ett bra utbud av efterrätter som är riktigt goda.

SiriMiri Calle Mayor

SiriMiri är en systerkrog till Atari (ovan) och en renodlad pintxosbar. De ligger vägg i vägg så om du besöker den ena är det väldigt enkelt att besöka den andra. De har helt fantastiska pintxos och den rätta stimmiga stämningen. Lägg märke till Mona Lisa-tavlan på väggen och få dig ett gott skratt. Om du tycker att det är för trångt inne på krogen, och även Atari intill är fullt, så är det nästan ännu trevligare att ta sitt txakoli-glas och sätta sig på trappan till kyrkan(!) bredvid, tillsammans med alla andra.

La Cuchara de San Telmo.
La Cuchara de San Telmo. (Foto: Wel-chieh Chiu)

La Cuchara de San Telmo Calle del 31 de Agosto 28

La Cuchara de San Telmo är ett av de mest populära pintxosställena i San Sebastián och det kan vara svårt att komma in. Ja, du läste rätt – de stänger faktiskt insläppet när det blir för trångt i lokalen och med spanska mått mätt är det riktigt, riktigt trångt. Ändå ligger det inte vid huvudstråken utan inne i en liten gränd i utkanten av gamla stan. Men om du hittar och kommer dit i tid så kan du bereda dig på en riktigt bra pintxosupplevelse i detta undangömda lilla hål i väggen. Det är trångt och stimmigt och precis som det ska vara. Prova absolut foie grasen, kalvkinderna och risotton.

Bar Antonio Bergara Kalea 3

Bar Antonios otippade läge gör att man blir extra imponerad av maten. Stället ligger lite vid sidan av allfartsvägarna för pintxoskvällen. Den finns i shoppingdistriktet precis på utsidan av en liten galleria. Lite ocharmigt, faktiskt, men det vägs upp när du väl får maten. Den är mycket bra! Beställ gärna ifrån menyn i stället för att ta från bardisken, så får du fantastiska och ambitiösa pintxos. Det finns för det mesta sittplatser så du kan äta i lugn och ro. Prova absolut deras paradpintxo Igueldo med tomat, sardeller, guindillas och tonfisk.

Helena dricker txakoli på SiriMiri.
Helena dricker txakoli på SiriMiri.
(Foto: Donostia)

Urbano Calle del 31 de Agosto 17

Urbano är inte heller ett vanligt pintxosställe och framför allt har de inte den stimmiga och stojiga stämningen som kännetecknar en pintxosbar. De har bara fem sittplatser i baren och resten är bordsservering av det mer ambitiösa slaget. De pintxos som finns är dock väldigt bra och uppläggningarna är på Michelinkrogsnivå. Snygga och goda pintxos, alltså!

Nagusia Lau Calle Mayor 4

På Nagusia Lau i gamla stan kan du slinka in på en cider och en pintxo utan att bli besviken. Stället är populärt och det är ofta trångt och stojigt. De har ett stort utbud av pintxos varje kväll och hittar du inget du gillar här har det blivit något fel. Prova gärna lax med sardeller.

 Det här är våra bästa tips just nu. Men restaurangkartan i Donostia-San Sebastián förändras hela tiden. Hör gärna av dig med tips på nya bra ställen så publicerar vi dem här på www.donostia.se.

Lämna en kommentar