Den 100:e gillaren på Facebook bjöds på pintxos

Ludwic, Anna och Magdalena mumsar pintxos.
Ludwic, Anna och Magdalena mumsar pintxos. (Foto: Donostia)

Anna Ingmanson heter den lyckliga vinnaren till en kväll med pintxos hos Donostia, och allt hon behövde göra var att bli den hundrade gillaren på Facebook. En sund investering med andra ord!

Hon tog med sig sina vänner Magdalena och Ludwic, och de fick sig nio rätter till livs. Kvällen började med Gilda – ett spett med chilifrukten guindillas, sardeller och oliver. Den anses vara den ursprungliga pintxon och är uppkallad efter Rita Hayworth i filmen från 1946 med samma namn. Hon ansågs liksom pintxon vara “verde, picante y salado” (grön, het och salt).

Menyn

Menyn bestod till stor del av Donostias favoriter i olika genrer som fisk, kött och vegetarisk, från rödbetor på en bädd av gul paprika med wasabi, till sous vide-tillagad lax med friterade purjolöksnystan och tapenade. Då det lackar mot jul blev det också en av våra svenska pintxostolkningar, Jamón de Navidad, det vill säga julskinka på pepparrotsmajonnäs och ett lågtempat ägg som fått gå till 67 grader.

Pintxos hos Donostia.
Pintxos hos Donostia, en Gilda till höger. (Foto: Donostia)

Favoriter

En lite mera matig och varm rätt var Salmón de oliva på Salmalax som lagades sous vide till 48 graders innertemperatur. En aning Japaninspiration hade pintxon med grillad zucchini på en bädd av misomajonnäs fått.

En Donostia-favorit är Tosta de boquerones, som är en vidareutveckling av en pintxo som köksmästare Luis Bollo på Meigas skapat. Boquerones är en klassisk råvara i det sydspanska köket men används även till pintxos i Baskien.

Baskiens flagga

Rödbeta på en bädd av gul paprika med en rad wasabi på toppen är inspirerad av färgerna i den baskiska flaggan, även om man får kisa lite för att se likheterna.

Kvällen avslutades med en chévre under ett lager av tomatmarmelad, balsamicosirap och sesamfrö, och efter kaffe och chokladpraliner var alla mätta och glada!

Gästerna gillade förstås allt, men Annas favoriter var Tosta de boquerones och julskinkan, medan Magdalena med glädje mumsade på chèvren.

Det lönar sig alltså att gilla Donostia.se på Facebook, gör det du också!

Tosta de boquerones.
Tosta de boquerones. (Foto: Donostia)

 

Menyn

  • Gilda
  • Julskinka på pepparrotsmajonnäs och lågtempad äggula
  • Rödbeta på en bädd av gul paprika och wasabi
  • Grillad zucchini på misomajonnäs
  • Tosta de boquerones
  • Salmon de oliva
  • Ädelostkrokett med limemarinerad fänkål och en klick majonnäs
  • Anchoa på färskost och valnöt
  • Chévre under tomatmarmelad, balsamicosirap och sesamfrön

 

Lämna en kommentar