Vad är pintxos?

Klassiska pintxos i San Sebastian.
Klassiska pintxos i San Sebastián. (Foto: Katina Rogers)

En klassisk pintxo är en enkel matbit som oftast serveras på en bit bröd och med en tandpetare nedstucken i sig. Den ska gärna vara vackert monterad men enkelheten finns där ändå.

Den serveras också i en enkel miljö. En pintxosbar har sällan påkostad inredning utan präglas ofta av rustika inredningsdetaljer och vinflaskor. Och så förstås den fantastiska, nästan underhållande raden av brickor med smakfulla, aptitretande pintxos.

Tandpetare

Man äter helst pintxos stående vid bardisken förstås. När du kommer in får du en tallrik av bartendern där du lägger dina pintxos och de tandpetare som sedan räknas ihop när det är dags att betala notan. Enkelt och genialt.

Ett fat med pintxos från Donostia.
Ett fat pintxos från Donostia. (Foto: Donostia)

Pintxon ska vara nygjord. Om det är en kall pintxo tillreds den troligen inte à la minute (det görs däremot de varma) men den ska inte ha stått framme halva kvällen utan baren ska hålla en jämn ström av nygjorda pintxos under kvällen.

Bacalao

Basingredienserna i det baskiska kökets pintxos är paprika, lök, vitlök, persilja, oliver och olivolja (Läs om ursprungspintxon Gilda). En annan grundingrediens är fisk, kanske framför allt bacalao, saltad och torkad torsk, som är en självklar delikatess i Baskien, och olika typer av sardeller och boquerones (marinerade sardinfiléer). Men det finns också olika typer av korv och fläsk. Den baskiska korven txistorra är basen i många pintxos. Den är gjord på fläskkött och har en pikant smak av paprika, inte helt olik chorizon. Och så naturligtvis den baskiska fårosten Idiazábal.

Pinchos och pintxos

Pinchos och pintxos är samma ord, men pinchos är castillano (riksspanska) medan pintxos är den baskiska stavningen. Ordet betyder ”spett” och används också om till exempel ”grillspett” på restaurangerna i Spanien. Så se upp så att du inte får helt fel. Vi föredrar den baskiska stavningen bland annat för att risken för missförstånd ska bli lite mindre.

Även benämningarna montadito och banderilla existerar. Det senare var en tidig benämning på pintxos och montadito associerar de flesta till en mer smörgåsbetonad bit, i alla fall om man får tro stjärnkocken Arzak.

Lämna en kommentar