Vad dricker man till pintxos?

Det traditionella sättet att hälla txakoli.
Det traditionella sättet att hälla txakoli.
(Foto: Tim Lucas)

Om du frågar en bask helt i förbigående vad man ska dricka till pintxos får du säkert svaret att man ska dricka cava eller en torr cider. I Baskien dricker man gärna torr äppelcider som produceras lokalt. Dessutom är den lite mer alkoholsvag (runt 5 procent) än cavan och passar därför bättre till vardags.

Txakoli är också lokalt producerat. Det är ett ungt lätt spritsigt, vitt vin som produceras nära kusten på höjderna ovanför San Sebastián. Txakoli är också något av ett skådespel eftersom det ska hällas upp i en mycket lång stråle så att man piskar ner syre i vinet. Det har också lite lägre alkoholhalt än vanliga vita viner.

Öl, öl, öl

Men även om cava, cider och txakoli är det som nämns snabbast när man frågar

Estrella Inedit med sina smaksättare.
Estrella Inedit med sina smaksättare. (Foto: Estrella Dramm)

efter dryck till pintxos så ser man att många på barerna i Baskien dricker fruktiga rödviner från det närliggande Rioja. Och så dricker de öl! Sanningen är att baskerna och resten av världen älskar öl, och drycken passar utmärkt som törstsläckare och måltidsdryck. Cruz Campo, Estrella, San Miguel – tja, vilken ljus lager som helst egentligen. Vill du variera dig kan du prova ett öl gjort på vete istället för korn, med karaktär av citrus.

Eller varför inte pröva Estrella Inedit som visserligen inte är en veteöl men som drar väldigt mycket åt det hållet i smaken. Det utvecklades av Ferran Adrià på el Bulli och deras sommelierer för att passa det Nya baskiska kökets komplexa smaker. Kockarna på el Bulli rekommenderar det speciellt till kronärtskockor.

Alkoholfria alternativ

I det alkoholfria kylskåpet finns det inte lika mycket att välja på. De alkoholfria dryckerna saknar ofta den friska syran och har en tendens att vara allt för söta. Men en torr alkoholfri cider alternativt kolsyrat vatten fungerar förstås bra.

Konkreta förslag från Systembolaget

Vi fick en fråga om vad vi rekommenderar på Systembolaget, och här är det som vi själva köper just nu (januari 2015):

Cava: Anna de Codorniu (art nr 7369) är nog den bästa cavan som finns på de flesta Systembolag, och under hundralappen är det något av ett fynd.

Cider: Mayador (art nr 1823) är det enda vettiga spanska alternativet på bolaget just nu, men det finns bara i beställningssortimentet. En torr fransk cider som Boulard (art nr 1848) är ett gott alternativ som finns på de flesta bolag.

Öl: Spanska lager är inte så kul tyvärr, men varför inte en God Lager (art nr 1305) eller en Landsort (art nr 1466), som finns på de flesta bolag. Inedit (art nr 1583) är ett spännande och lyxigt alternativ.

Txakoli: Det finns bara ett fåtal txakoli på bolaget, och de är både dyra och i beställningssortimentet. Bra ersättare är en Vinho Verde (från näraliggande norra Portugal), som Casal Garcia (art nr 2596), eller kanske Alvarinho Contacto (art nr 6707) om man vill lyxa till det.

Lämna en kommentar