Basmajonnäs

I Baskien gillar man majonnäs, och därför har vi med det i flera av våra recept. Här är ett enkelt basrecept på majonnäs som du kompletterar med diverse kryddor för olika pintxos. Lite svartpeppar och senap i basmajonnäsen så har du nåt som är ganska nära den majonnäs du köper i mataffären, fast mycket bättre.

Ingredienser till 1 sats
38 gr äggula (c:a 3 st)
1,5 msk äppelcidervinäger
1 krm salt
2,5 dl neutral matolja, ca

Tillagning

  1. Om möjligt så se till att ingredienserna är rumstempererade. Om du vispar för hand så rekommenderas det starkt, om du kör med matberedare så är det inte så noga.
  2. Montera kniven i matberedaren, eller sätt ballongvispen i skålen.
  3. Lägg ned äggula, vinäger och salt.
  4. Sätt på locket och vispa runt några sekunder.
  5. Kör matberedaren på medelhög hastighet och häll ned oljan i en tunn stråle samtidigt. Det ska ta minst två minuter för att du ska vara säker på att majonnäsen inte skär sig. Om du handvispar så tillsätt olja droppvis i början och ta minst fem minuter på dig
  6. När majonnäsen är tjock och ljus är den färdig. Ta lite extra olja om du vill ha en tjockare konsistens och lite mindre om du vill ha en lösare.
  7. Krydda och smaka av så att du får lagom syra och smak.

Köpt majonnäs är inte i närheten av den du gör själv, och vi rekommenderar starkt att du gör din egen – det är varken speciellt svårt eller tidskrävande eftersom vi kör med matberedare. Om du inte har tid att göra själv, så köp Hellmans i så fall. Majonnäsen blir oftast bäst om man lägger ned kryddorna som är specifika för rätten från början tillsammans med ägget, men det går bra att göra en större sats basmajonnäs och krydda någon enstaka deciliterl i taget till olika rätter också.

Du kan förvara majonnäsen i kylskåp flera dagar.

Ägghalvor - strålande användningsområde för en basmajonnäs om man får lite över efter pintxosmakandet.
Ägghalvor – strålande användningsområde för en basmajonnäs om man får lite över efter pintxosmakandet. (Foto: Janine)

Lämna en kommentar