Gilda

Legenden säger att Gilda är den första pintxon. Om det betyder att det är världens första, eller om det bara refererar till att man brukar äta den först, är däremot inte helt klart.

Ingredienser till 8 pintxos
16 st oliver
16 st sardell- eller boqueronesfiléer
16 st guindillas (eller 8 stora)

Tillagning

  1. Låt alla ingredienserna rinna av på hushållspapper.
  2. Montera dem i valfri ordning på en tandpetare – du kan ta inspiration från bilden här bredvid.
  3. Klart!

Det är verkligen inte svårt att ”tillaga” en Gilda, men det kan vara lite svårt att hitta lämpliga ingredienser. Oliverna bör vara gröna, milda, och ha kärnorna kvar. Boquerones kan vara svåra att hitta i Sverige, men vi föredrar ändå sältan och umamismaken på sardellerna. Men guindillas är det svåraste. De bör vara små och milda, och då kan man inte ersätta med pfefferoni, som annars ser likadana ut. Det är definitivt värt besväret att köpa en burk från Salmantinos eller någon annan spansk delikatessbutik.

Gilda - den första pintxon.
Gilda – den första pintxon. (Foto: Donostia)

Lämna en kommentar