Tapenade

1 sats

Tapenade.
Tapenade. (Foto: Meal Makeover Moms)

200 gram (avrunnen, urkärnad vikt) svarta oliver

35 gram (avrunnen vikt) sardellfiléer på burk

100 gram (avrunnen vikt) tonfisk i vatten på burk

2 klyftor vitlök

4 matskedar olivolja

Svartpeppar, salt

Det här är en mildare variant där delar av sardellerna byts ut mot tonfisk. Det passar bra till den lågtempade laxen Salmón de oliva med sin milda och eleganta smak, där en traditionell tapenade skulle bryta av för starkt.

Det är lite svårt att hitta ingredienserna till den perfekta tapenaden här i Sverige.

Oliver och tonfisk

20141205_202504_50procentOliver finns det ju gudbevars ganska bra att få nu för tiden, men det finns mycket skräp också, avlutade (ja, samma som man gör med möbler för att få bort färgen!) och svartfärgade (se upp för tillsatsen E579) gröna oliver är alldeles för vanligt i svenska hyllor, och det märks mycket väl på smaken. Urkärnade skall de inte heller vara förstås. Om du är osäker, så satsa på ekologiska eller Kalamata-oliver. 200 gram urkärnade avrunna är ungefär 400 gram ”nettovikt” i svenska butiker.

 

Tonfisken är svårare; det är något i de svenska tonfiskburkarna som saknas i exempelvis de spanska. Men det är inte stor skillnad, så det går bra med svenska också.

Det verkliga tricket är dock sardeller, och det är ett kapitel för sig.

Anchoa

Det som vi i Sverige kallar för ansjovis verkar inte ens finnas i Spanien, det är en söt inläggning som de inte producerar helt enkelt.

Det som i Spanien heter anchoa (på engelska ”anchovies”) motsvaras närmast av det som vi kallar sardeller. Det är inte riktigt samma fisk (vilket man ser på storleken om inte annat – anchoa är betydligt större), men inläggningen är liknande, om än inte riktigt lika god. I en tapenade så fungerar de riktigt bra i alla fall.

Om du kommer över dem kan du prova med boquerones, ytterligare en liten inlagd fisk, men den är å andra sidan så läcker att det är bättre att spara den till ovanpå en pintxo snarare än i en olivröra.

Tillagning

  1. Kärna ur oliverna.
  2. Låt vattnet rinna av sardellerna och tonfisken.
  3. Om du vill ha tapenaden krämig, kör ingredienserna i en mixer med hälften av oljan.
  4. Om du vill ha en grövre blandning, hacka väldigt fint med en kniv eller kör försiktigt i en matberedare med kniv. Till Salmón de Oliva passar just en grövre blandning bra.
  5. Späd med olivoljan tills du får den konsistens du vill ha.
  6. Smaka av med ett par varv på peppar- och saltkvarnarna.
  7. Lägg i en skål med lock och använd till t.ex. Salmón de Oliva.

Lämna en kommentar