Sardin – reportage

Nicole Beck på Sardin.
Nicole Beck i baren. (Foto: Casia Bromberg)

På lilla Sardin vid Nytorget i Stockholm slinker gästerna in efter jobbet, före teatern eller efter bokcirkeln. De äter en bit, pratar, umgås och går sedan vidare till barhäng eller hemmet. Sardin är inte ett ställe där du tillbringar hela kvällen – du äter enkelt och gott, punkt.

Sardin gör verkligen skäl för sitt namn – det är trångt som i en sardinburk! Och det är faktiskt därför restaurangen heter så. Lokalen har bara fem bord för sittande gäster plus ett barbord, och man får dra in magar och ryggsäckar när man ska baxa sig fram mellan borden. Det bidrar stort till atmosfären av en opretentiös nordspansk eller sydfransk bistro. Det är rörigt, varmt och porslinsslamret blandas med sorlande röster och skratt.

Det är just det opretentiösa som är själen i Sardin. Nicole Beck, som driver krogen, tycker att svenskarna mer och mer tar till sig de sydeuropeiska umgängesvanorna. Hon vill åstadkomma närhet och enkelhet i kombination med respekt för maten och råvaran. Jämfört med många andra restauranger med pintxos på menyn är det mer fokus på maten och mindre på umgänget på Sardin.

Pintxos på Sardin.
Pintxos på Sardin. (Foto: Casia Bromberg)

”Jag vill att gästerna ska komma hit för maten”, säger Nicole. ”Det här är inte ett ställe där man bara tar en öl.”

Tapas och pintxos på menyn

Menyn på Sardin är skriven på en svart tavla. Där kan man välja pintxos för 45 kronor eller tapas för 80 till 90 kronor styck. Det är dock tapasrätterna som dominerar och pintxosutbudet är lite magert – bara en tre, fyra stycken. Sardins tapas är i storleksordning vad man skulle kalla raciones i San Sebastián, alltså en halvstor portion som gör dig halvmätt. Två sådana, och du står dig hela kvällen. Den pintxo som lockar mig mest är ankrillette med cornichonger och syltlök och enligt Nicole är det också deras storsäljare.

Nicole tror att det är de kvalitetsmedvetna kunderna som hittar till Sardin.

”Vi använder inga halvfabrikat och det mesta är ekologiskt producerat”, säger Nicole. ”Det blir godare och samtidigt visar man respekt för maten och miljön.”

Nicoles påbrå från södra Frankrike slår igenom även på menyn. Sardins kök är en cross over mellan sydfranskt och spanskt. Där finns till exempel en ankleverpaté med äppelkompott som jag snarare associerar till Nice än till Baskien.

Sardin
Skånegatan 79
Södermalm, Stockholm
08-644 97 00 eller nicolebeck@comhem.se
www.restaurangsardin.se

Och från det syd- och centralamerikanska köket finns ceviche och quesadillas.

Drycker till pintxos

Nicole tycker att man kan dricka nästan vad som helst till pintxos och tapas.

En lcäkerbbit på bardisken.
En läckerbit på bardisken. (Foto © Casia Bromberg)

Många av gästerna börjar med en limoncello eller en sherry, men annars är det mest vin eller öl till maten.

Hon påpekar också att de försöker ha kvalitetsalternativ även för den som vill undvika alkohol. Man ska inte behöva dricka Coca Cola till maten bara för att man kör bil en kväll.

Donostias rekommendation

Vi på Donostia gillar Sardin och tycker att den är värd ett besök. Om man är ute efter den äkta baskiska känslan är Sardin inte mitt i prick och pintxoskulturen, som i stor utsträckning kännetecknas av barhäng, är praktiskt omöjligt här. Men stället har själ och hjärta och pintxosarna är jättegoda. Beställ en fransk cider till, prata med den trevliga personalen och känn dig som hemma. Vi tror inte att du ångrar det.

I ett reportage går vi öppet till restaurangen som journalister och intervjuar de som jobbar där. Det är ingen recension av maten, däremot uppmuntrar vi alla att ge sina egna synpunkter i kommentarerna.

Lämna en kommentar