Xarcuteria – reportage

Xarcuteria på Kungsholmen i Stockholm serverar man inte pintxos varje dag. Men matkulturen som förknippas med pintxos och det spanska köket finns här varje dag. Det handlar om att umgås på ett otvunget och avslappnat sätt över en bit mat eller ett litet glas.

Vid återinvigningen i oktober 2013.
Vid återinvigningen i oktober 2013. (Foto: Donostia)

Utanför på Hantverkargatan kör bilarna förbi i ett ständigt brus och kontrasten när man kliver in på Xarcuteria är påfallande. Här doftar det Medelhav och enkelhet, och stressen och bruset blir kvar på gatan. Det känns lättare att andas här inne.

Xarcuteria drivs av bröderna Douglas och David Tikka och en av de saker de vill åstadkomma är just enkelhet och ett opretentiöst sätt att umgås. Xarcuteria är ingen renodlad pintxosbar. Däremot har restaurangen starka influenser från det spanska köket. Pintxos förknippas ju med ett sätt att äta – man provar sig fram, tar en smakportion här och en liten charkbit där och ser vad som händer. Blir man mätt slutar man att äta, är man fortfarande hungrig tar man en bit till efter en liten stund. För Douglas och David handlar pintxoskulturen om att prova många smaker, att kunna unna sig att smaka på mycket utan att bli ruinerad.

”På så sätt har vi alltid pintxoskulturen här på Xarcuteria”, menar David.

Charkuterier och pintxos på menyn

Som man kan lista ut av namnet så har Xarcuteria valt att fokusera på just charkuterier. De kan beställas i större och mindre portioner, men de har också pintxos för catering. Och kvällar när det är mycket folk bullar de upp med pintxosbrickor på bardisken. Priset brukar ligga på några tior eller tjugor styck.

Jamón ibérico de Bellota.
Jamón ibérico de bellota. (Foto: Donostia)

”Min favoritpintxo är foie y manzana caramelizada, en ankleverpintxo med karamelliserat äpple eller eventuellt kvittenmarmelad”, säger David. ”Men varför välja? Det fina med pintxos är att man kan äta en med anklever, en med getost, en charktallrik. Man behöver inte avstå.”

Inspirerade av två bröder i Barcelona

Douglas och David har ett stort intresse för mat och smaker och de har rest mycket i Spanien. Som så många andra gillade de både maten och livsstilen. Tanken på att öppna något i Stockholm väcktes. När de vid ett senare tillfälle var i Barcelona och hittade ett litet hål i väggen med namnet Xarcuteria föll allt på plats. Stället drevs av två bröder som med enkla medel åstadkom god mat tillsammans med en trivsam atmosfär. Det är det som Xarcuteria i Stockholm vill stå för.

Kvällar med hög stämning

Vinhyllan på Xarcuteria.
Vinhyllan på Xarcuteria. (Foto: Donostia)

Xarcuteria öppnar klockan fyra på eftermiddagen, och framåt sex, sju på kvällen byts lugnet ut mot hög stämning i den kakelklädda lokalen. Folk ramlar in på väg från jobbet, träffas och pratar en stund. Vi äter en mellanstor charkbricka med 6 olika charkuterier för 190 kronor. Det kanske är lite dyrt på en vardagskväll, men eftersom alla råvaror håller hög kvalitet det känner vi ändå att det är prisvärt. På disken står också en stor härlig jamón ibérico de bellota, lagrad 48 månader, och väntar på att bli uppskuren. Vi bestämmer att komma tillbaka på lördag och äta mer.

”Om det finns något kvar …”, säger Douglas.

Vad ska man dricka?

Jag frågar David vad man ska dricka på Xarcuteria och får det svar som passar mig: cava! På Xarcuteria har de en fruktig frisk cava på glas: Castillo Perelada. Den finns också på glas som rosé. Men annars tycker han att man kan dricka vad som helst. Det hör ihop med pintxoskulturen att dricka vad man är sugen på.

Xarcuteria
Hantverkargatan 40
Kungsholmen, Stockholm
Bordsbokning 08-410 490 02 eller info@xarcuteria.se
www.xarcuteria.se

Jag frågar ändå om ölsortimentet, eftersom jag har sett att de har lite ovanliga sorter. De säljer bara öl från svenska mikrobryggerier – både på flaska och på tapp. De två fatölskranarna får nya sorter regelbundet. I likhet med restaurangerna i Baskien har de också öl på  lite mindre glas, exempelvis en caña som rymmer 22 centiliter för den som vill ha lite mindre. Eller prova flera sorter.

Vi tycker absolut att Xarcuteria är värt ett besök. Om du är ute efter en exceptionell smakupplevelse ska du passa på medan de har en 48-månaders jamón ibérico de bellota i skinkställningen, men annars kan du faktiskt gå hit just bara för att umgås med vänner på ett enkelt och okomplicerat sätt – en manera española*).

I ett reportage går vi öppet till restaurangen som journalister och intervjuar de som jobbar där. Det är ingen recension av maten, däremot uppmuntrar vi alla att ge sina egna synpunkter i kommentarerna.

*) på spanskt vis.

Lämna en kommentar